Se doveva essere vino, non poteva che essere rosso, vivace e intenso: tre aggettivi per i tre vitigni più tipici del nostro autentico Oltrepò.
Se doveva essere vino, non poteva che essere rosso, vivace e intenso: tre aggettivi per i tre vitigni più tipici del nostro autentico Oltrepò.
Grapes
Barbera, Croatina, Uva rara
Production Area
Torrazza Coste, Loc. Maresco.
Winemaking
Destemmed grapes are pressed and macerated in contact with the skins for 7/10 days. Then the must/wine is racked off and slightly aerated. It will slowly complete the alcoholic fermentation and the malolactic fermentation. Before the bottling the wine is stored in autoclave to develop the carbon dioxide.
Imbottigliamento
L’imbottigliamento è preceduto dalla fase della rifermentazione in autoclave per la presa di spuma.
Appearance
Lively deep ruby red colour wine.
Alcohol
11,5% Vol.
Tasting Notes
Intense fruity winey aroma. Wide and long-lasting flavour of red berries like raspberry, red currant, strawberry. Full bodied and rounded wine with a final pleasantly stimulating touch by effect of the effervescence.
Pairings
Excellent with cured meat especially Varzi salami, sausages, stuffed pastas like ravioli, stewed red and white meat and cheeses of medium seasoning.
Serving Temperature
14-16° C
Size
75 cl
Technical sheet
Il bicchiere indicato
Bourgogne
Ampio alla base, stretto all’imboccatura.