Bonarda dell'Oltrepò Pavese - Vino Rosso Frizzante

L’Oltrepò in un bicchiere per eccellenza. Tutta Croatina, l’autoctono dell’Oltrepò che affascina per piacevolezza e semplicità e che non può mai mancare degustando un buon salame.

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Bonarda

Semi-Sparkling

Oltrepò Pavese D.O.P.

L’Oltrepò in un bicchiere per eccellenza. Tutta Croatina, l’autoctono dell’Oltrepò che affascina per piacevolezza e semplicità e che non può mai mancare degustando un buon salame.

Grapes

Croatina

Production Area

Codevilla, Torrazza Coste, Borgo Priolo e Mornico Losana

Winemaking

The long maceration in contact with the skins is carried out for 7/10 days. Then the must/wine is racked off in vitrified concrete vats. keeping a residual sugar for a partial slow re-fermentation. After that, the wine stored at low temperature in autoclave to develop carbon dioxide.

Imbottigliamento

Trattandosi di vino vivace, l’imbottigliamento deve essere necessariamente preceduto dalla rifermentazione dello stesso in autoclave per la presa di spuma.

Appearance

Lively ruby red colour wine.

Alcohol

12,5% Vol.

Tasting Notes

Intense aroma of ripe black and red prune and other drupaceous fruits. Full bodied and rounded wine with a final pleasantly stimulating touch by effect of the effervescence.

Pairings

Excellent with cured meat especially Varzi salami, sausages, cotechino and zampone (stuffed pig trotter), stewed red meat and both fresh or seasoned cheeses.

Serving Temperature

12 – 14°C

Size

75 cl – 37,5 cl

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Il bicchiere indicato

Bourgogne
Ampio alla base, stretto all’imboccatura.

Bicchiere Bourgogne