Tra leggenda e tradizione, il rosso dolce d’Oltrepò che nel nome ricorda curiosi eventi narrati da tempo immemorabile sui terreni argillosi e calcarei sui quali crescono le nostre viti.
Tra leggenda e tradizione, il rosso dolce d’Oltrepò che nel nome ricorda curiosi eventi narrati da tempo immemorabile sui terreni argillosi e calcarei sui quali crescono le nostre viti.
Grapes
Barbera, Croatina, Uva Rara
Production Area
Cigognola, Montù Beccaria
Winemaking
Destemmed grapes are pressed and the must is left in contact with the skins to maximize the colour extraction that turns to an intense ruby red colour. As soon as fermentation starts, the must is separated from the skins and then filtered. The cold temperature helps to stop the fermentation and keeps the sweetness of this wine
The wine is then re-fermented in autoclave to develop carbon dioxide and then bottled.
Imbottigliamento
L’imbottigliamento viene preceduto dalla rifermentazione in autoclave per la presa di spuma.
Appearance
Lively deep bright ruby colour wine with a crimson-red foam.
Alcohol
7% Vol.
Tasting Notes
Intense and persistent fruity aroma of cherries, strawberries, peaches and banana. The flavour is intense, sweet and tasty.
Pairings
Excellent with desserts but pairs well also with seasoned soft and hard cheeses.
Serving Temperature
12°-14° C
Size
75 cl
Technical sheet
Il bicchiere indicato
Millesime
Stretto al fondo, ampio nel corpo, stretto all’imboccatura.