Autoctono delle vicinissime colline alessandrine, il Cortese è l’antico bianco “da pasto” che oggi diventa la migliore occasione per portare l’Oltrepò al mare…
Autoctono delle vicinissime colline alessandrine, il Cortese è l’antico bianco “da pasto” che oggi diventa la migliore occasione per portare l’Oltrepò al mare…
Grapes
Cortese
Production Area
Torrazza Coste, Codevilla, Retorbido.
Winemaking
After soft pressing the must is separated from the skins. Some batches are cryo-macerated. The must is transferred into thermo-regulated vats where fermentation starts. A second slow re-fermentation takes place in autoclave in order to develop carbon dioxide.
Imbottigliamento
Al fine di ottenere la piacevole vivacità, il vino base viene rifermentato in autoclave, quindi imbottigliato al termine della presa di spuma.
Appearance
Lively pale lemon colour.
Alcohol
11,5% Vol.
Tasting Notes
Intense Floral aroma like rose and other flowers of Compositae family. The wine has a round taste where the flowers notes are mixed with the fruity flavour. The aroma is pleasantly stimulated by the effect of effervescence.
Pairings
Pairs well with fish dishes and seafood risottos.
Serving Temperature
6-8° C
Size
75 cl
Technical sheet
Il bicchiere indicato
Chardonnay
Ampio alla base, stretto all’imboccatura.