L’Oltrepò in un bicchiere per eccellenza. Tutta Croatina, l’autoctono dell’Oltrepò che affascina per piacevolezza e semplicità e che non può mai mancare degustando un buon salame.
L’Oltrepò in un bicchiere per eccellenza. Tutta Croatina, l’autoctono dell’Oltrepò che affascina per piacevolezza e semplicità e che non può mai mancare degustando un buon salame.
Grapes
Croatina
Production Area
Codevilla, Torrazza Coste, Borgo Priolo e Mornico Losana
Winemaking
The long maceration in contact with the skins is carried out for 7/10 days. Then the must/wine is racked off in vitrified concrete vats. keeping a residual sugar for a partial slow re-fermentation. After that, the wine stored at low temperature in autoclave to develop carbon dioxide.
Imbottigliamento
Trattandosi di vino vivace, l’imbottigliamento deve essere necessariamente preceduto dalla rifermentazione dello stesso in autoclave per la presa di spuma.
Appearance
Lively ruby red colour wine.
Alcohol
12,5% Vol.
Tasting Notes
Intense aroma of ripe black and red prune and other drupaceous fruits. Full bodied and rounded wine with a final pleasantly stimulating touch by effect of the effervescence.
Pairings
Excellent with cured meat especially Varzi salami, sausages, cotechino and zampone (stuffed pig trotter), stewed red meat and both fresh or seasoned cheeses.
Serving Temperature
12 – 14°C
Size
75 cl – 37,5 cl
Technical sheet
Il bicchiere indicato
Bourgogne
Ampio alla base, stretto all’imboccatura.