Antico, ma non troppo: è il vitigno del Piemonte, anche quello Vecchio che, tra le nostre vigne, si unisce giovane e brioso alle migliori espressioni della tradizione gastronomica…
Antico, ma non troppo: è il vitigno del Piemonte, anche quello Vecchio che, tra le nostre vigne, si unisce giovane e brioso alle migliori espressioni della tradizione gastronomica…
Grapes
Barbera
Production Area
Codevilla, Torrazza Coste, Borgo Priolo e Mornico Losana
Winemaking
Destemmed grapes are pressed and macerated in contact with the skins for 7/10 days. Then the must/wine is racked off in vitrified concrete vats keeping a residual sugar for a partial slow re-fermentation. After that, the wine stored at low temperature in autoclave.
Imbottigliamento
Dopo il necessario periodo di affinamento in vasche d’acciaio il vino viene messo in autoclave per avviare la rifermentazione al fine di ottenere la presa di spuma.
Appearance
Lively ruby red colour wine.
Alcohol
12,5% Vol.
Tasting Notes
Intense fruity winy aroma. Wide and long-lasting flavour of red berries like raspberry, red currant, strawberry. Full bodied and rounded wine with a final pleasantly stimulating touch by effect of the effervescence.
Pairings
Excellent with cured meat especially Varzi salami, sausages, stuffed pastas like ravioli, stewed red and white meat and cheeses of medium seasoning.
Serving Temperature
14-16° C
Size
75 cl
Technical sheet
Il bicchiere indicato
Bourgogne
Ampio alla base, stretto all’imboccatura.